Sportrevalidatie

Sportrevalidatie wordt ingezet om na een opgelopen blessure of letsel het lichaam weer op het oude niveau te laten functioneren. Daarnaast wordt er binnen deze specialisatie gewerkt aan het verhogen van het belastbaarheidsniveau van sporters, om te voorkomen dat ontstane problemen opnieuw optreden.

 

Nieuwe ontwikkelingen zorgen voor efficiënte sportrevalidatie

In de topsport wordt met veel zorg, aandacht en middelen gewerkt aan het verhogen van het niveau en de prestaties van atleten. De kennis die hierbij wordt opgedaan draagt bij aan steeds verdere ontwikkeling van de behandelmethodes van geblesseerde sporters. Daardoor wordt ondermeer de tijdsduur van revalidatiebehandelingen steeds verder bekort.

 

Iedere geblesseerde sporter een individueel revalidatieplan

Omdat elke geblesseerde sporter een uniek geval is wordt er een individueel revalidatieplan opgesteld. Een dergelijk herstelplan richt zich niet alleen op de lichamelijke oorzaken en gevolgen van letsel, maar kan ook de psychische aspecten omvatten. De steeds hogere eisen die tegenwoordig aan topsporters worden gesteld hebben als voordeel dat steeds meer specialisten uit verschillende disciplines betrokken zijn bij sportrevalidatie. En daar heeft ook de niet- topsporter baat bij.

 

Optimale mix van analyse, training en deskundige medische begeleiding

Een revalidatieplan bestaat in de regel niet alleen maar uit een combinatie van losse onderdelen. Na een zorgvuldige intake wordt er naar een ideale mix gezocht tussen bijvoorbeeld krachttraining en loop- of coördinatietraining. Het belangrijkste onderscheid met reguliere fysiotherapie zit ‘m in de gespecialiseerde medische begeleiding. Als revaliderende sporter zul je zelf je traject moeten afleggen om weer op je oude peil komen, maar sta je wel continu onder deskundige begeleiding.